Dátum: 2024 május 4. (szombat) | Mónika, Flórián

hírek

FURCSA KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NYERT AZ FTC

Felnőtt 2024-01-21

A sérültek és a betegek távollétében alig három sorral vágtunk neki a derbinek, mégis remek, fordulatos meccset vívtunk a Ferencváros ellen. A rendes játékidő végén 3:3-as döntetlen volt az állás, a hosszabbításban viszont betaláltak a zöld-fehérek, az egy másik kérdés, hogy góljukat egy kiállítást érő szabálytalanság előzhette meg, amit a játékvezetők figyelmen kívül hagytak. 

 

Az FTC teljes kerettel, míg az Újpest mindössze három sorral vághatott neki a derbinek, mert továbbra is hiányzott Sam Coatta, Travis Ewanyk és Kovács Sebestyén sérülés-, Szabó Dániel és Pokornyi Dávid pedig betegség miatt. A meccs első néhány percében a hazai együttes volt aktívabb, aztán a mieink is gyorsan belerázódtak, Metsavainio oldalról leadott lövése után már kellett Arany bravúrja az FTC kapuja előtt, de Rajna Mikinek is akadt dolga a túloldalon. Aztán a 11. percben egy óriási újpesti védelmi hiba után Nagy Gergő maradt teljesen üresen Rajna kapuja előtt, hosszú másodpercekig huzogathatta maga előtt a korongot, majd az érkező védő takarásából bevágta a hálóba pakkot. (1:0)

Maradt támadásban a Ferencváros, de Rajna kiválóan védett, így nem változott az állás. A 16. percben a rendszeresen a szabályosság határán játszó Turcotte lökte meg csúnyán Erdőhelyit, ezért tízperces nagybüntetést kapott, majd a harmad végén először Tiala került hatalmas helyzetbe, de Arany védett, viszont a 19. percben már nem volt esélye a zöldek kapusának, mert Laskawy passzából Silfver lőhetett takarásból a kékről, és hálószaggató gólt ragasztott. (1:1)

A második játékrész első komolyabb helyzetét a mieink dolgozták ki: Arany egy ideig csak kereste maga alatt a korongot, de sajnos a lilák sem tudták bepöckölni azt a kapuba. 

A 24. percben az újpesti védők szabadítottak fel hátul, a felcsapódó korong előbb megpattant a plexi tetején, majd Erdőhelyihez került, ő szépen tartotta meg a palánk mellett, majd Justhoz tálalt, aki egy pontos lövéssel megszerezte a vezetést a lila-fehéreknek. (1:2)

A gól után egyre izgalmasabb lett a meccs, mindkét oldalon voltak helyzetek, de újabb gól csak a 35. percben esett legközelebb. Akkor Kulmala, Nagy Gergő és Adam Brady összjátéka után az utóbbi talált be, (2:2) ezzel egyenlített a Ferencváros. Góljuk után és még a harmadszünet előtt a hazaiak a vezetéshez is közel jártak, de ekkor még nem találtak be újra.

Aztán az utolsó 20 perc 14 másodpercében Rajna Miki kicsi rosszul mozdult ki a kapujából, Kulmala megelőzte, és úgy lőtte rá a korongot, hogy kapusunk mamutjáról becsorgott a pakk a vonalon túlra, (3:2) így újra az FTC jutott vezetéshez. Az első emberelőnyt csak a 44. percben ítélték meg a játékvezetők, Banga kiállítása után az UTE volt a kedvezményezett, öt a négy ellen jól körbe is lövöldözte csapatunk Arany kapuját, majd éppen az előny lejártakor Laakkonen tette keresztbe Saarelainenhez, aki a sarokba ragasztott nagy gólt. (3:3)

Az újpesti egyenlítés után a zöldek sokat dolgoztak azért, hogy újra vezetéshez jussanak, de Rajna állta a sarat, így a rendes játékidőben nem változott az állás; jöhetett a hosszabbítás. 

A ráadásban aztán egy minimum vitathatónak mondható szituáció döntött, Hrabal buktatta az UTE játékosát, amiért ki kellett volna állítani két percre, viszont a dulakodás után hatalmas szerencsével Kulmala elé került a pakk, aki nem hibázta el a ziccert (4:3), így a második pontot a mai meccs után a Ferencváros kapta, hiába reklamált a döntő gólt megelőző nyilvánvaló szabálytalanság miatt az egész újpesti kispad.

Markus Juurikkala, vezetőedző - UTE: 

 

„Gratulálok az ellenfélnek, eggyel több gólt tudtak lőni, mint mi. Ami az utolsó gólt illeti, azt hiszem, mindenkinek jobb, ha nem mondok semmit, mindenki meg tudja nézni videón. Nem vagyok hivatott rá, hogy döntést hozzak róla, de amikor ennyi fiatal, meg betegségből lábadozó játékossal elmész idáig, és így kapsz ki végül, az rettenetes érzés. Ennek ellenére büszke vagyok a játékosaimra, különösen a fiatalokra, nagyot küzdöttek. Nehéz így a vereség, de még egyszer mondom, nem tisztem megítélni, helyes döntést hoztak-e a játékvezetők a végén, ezt rábízom az illetékesekre.”

 

Fodor Szabolcs, vezetőedző - FTC-Telekom

 

„A derbi az derbi, az Újpest ellen mindig nyerni szeretnénk. Azt gondolom, hogy ezt a játék képe is mutatta, én úgy láttam belülről, hogy jobbak voltunk, többet támadtunk, többet voltunk a támadóharmadban, több helyzetünk volt, igazságtalan lett volna szerintem, ha ezt a meccset nem nyerjük meg. Azt mondom, talán még a három pontot is megérdemeltük volna, de a sportban persze nincs „ha”. Ami a legfontosabb, hogy végül megnyertük a meccset, az pedig, hogy az Újpestet győztük le, nekünk ennél fontosabb nincs. Ötből öt idén ellenük, szóval nagyon örülünk!"

 

fotó: UTE / Vörös Dávid

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2023.01.13. Brasov - UTE című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41