Dátum: 2024 július 19. (péntek) | Emília

hírek

INTERJÚ - JASON MORGAN

Felnőtt 2024-07-08

Hosszú távon gondolkodik, így vágott neki a Megyeri úton a munkának csapatunk új vezetőedzője, a kanadai Jason Morgan. A többszörös Erste Liga győztes mesterről most azt is megtudtuk, hogy a kőkemény felkészülésben és a csapategységben hisz, magánemberként pedig szívesen horgászik, valamint elsősorban a családjával és a kutyáival tölti a szabadidejét. Jason Morgannal az utehoki.hu csinált interjút.

 

Üdvözlünk Újpesten! Meséld el kérlek, hogyan kerültél ide, illetve, hogy miért fogadtad el az UTE ajánlatát?

Az előző szezonban, aki a másodedzőm volt Glasgowban, a FEHA kapusedzőjeként fogja folytatni, az ottani fiatalokkal fog dolgozni. Kovács Csabán, majd Kovács Attilán keresztül érkezett a megkeresés, így jutottam el Újpestre. A ligában volt már sikerem, öt évet edzősködtem itt, szóval amikor jött a lehetőség, akkor hamar meg tudtunk egyezni. Az UTE egy remek egyesület, amely nem ért el komoly sikereket az elmúlt években, ez pedig számomra egy hatalmas kihívást és motivációt jelent. Ezzel a magyar maggal, ilyen fiatalokkal, akik nálunk játszanak, valamint Rajna Mikivel a kapuban bizakodhatunk abban, hogy egy szép és eredményes időszak előtt állunk.

Korábbi csapataiddal már nyertél Erste Ligát, mi lehet a siker titka?

Nem hiszem, hogy van bármi titok ebben. Néha csak minden részletnek a helyén kell lennie, hogy valaki bajnokságot nyerjen. Meg kell, hogy legyenek a megfelelő darabok a puzzlehoz, és fontos, hogy elkerüljenek bennünket a nagyobb sérülés- illetve betegséghullámok. Az első miskolci évemben a MAC ellen a döntőben két hosszabbításos meccsünk volt, ha azok például máshogyan alakulnak, akkor most egészen más a helyzet. A Stanley Kupa döntőben is láthattuk, hogy nagyon hosszú út vezet a győzelemhez, amikor 3-0 után mindenki azt hitte, hogy vége, az Edmonton visszajött 3-3-ra és a hetedik meccsen dőlt el a szezon. Hosszú bajnokságok ezek, a jégkorongban pedig sok minden megtörténhet, sokszor apróságokon múlik a végső siker.

Szeretek új légiósokat hozni a ligába, úgy gondolom, hogy a csapatnak is új lendületet tudnak adni, illetve a bajnokságban is egy meglepetésfaktor lehet a teljesítményük, mire kiismerik őket. Korábbi csapataimba is igyekeztem új játékosokkal hozni jó teljesítményt. Nagyon szeretném, hogy a végén úgy álljon össze a keret, hogy az egy jó csapat legyen, egy olyan öltöző, ahova mindenki szeret járni. Amikor reggel a srácok felkelnek, akkor örüljenek, hogy bejöhetnek a barátok közé, és a kemény munka, amit itt elvégezzünk, legyen számukra édes teher, csinálják szívesen. Fontos, hogy ehhez a megfelelő játékosokat találjuk meg, de ha sikerül egy igazi csapatot összeraknunk, akkor sokat fogunk tudni fejlődni napról napra, és eredményes évünk lehet.

Mennyire volt lehetőséged figyelemmel követned az Erste Liga alakulását, amíg a szigetországban dolgoztál?

Az erdélyi csapatok még mindig komoly tényezőt jelentenek. Ennek az egyik oldala a magasabb költségvetés, ugyanakkor ez nem elég a sikerhez, ahogy mondtam is, szükség van egy jó közösségre is, illetve a sérüléseket is meg kell úsznunk. A mi célunk az lesz, hogy a legerősebb csapatoktól is szerezzünk pontokat, jussunk tovább a lehető legjobb helyen, aztán a rájátszásban bármi megtörténhet, ott már meccsről meccsre haladunk. 

2+1 éves szerződést írtál alá. Hosszútávban gondolkodsz inkább, vagy ami a csövön kifér már az első évedben?

Minden meccsen úgy fogok dolgozni, hogy nyerjünk, illetve minden évhez úgy állok hozzá, hogy nyerni akarok. A szerződésem ugyanakkor stabilitást ad, ami nagyon fontos volt nekem a családom és a munka szempontjából. Így tudok hosszabb távra is csapatot építeni. Lesznek rövid, öt-hat hetes céljaink, lesznek az adott szezonra céljaink, ugyanakkor gondolkodunk majd ennél nagyobb távlatokban is. 

Milyen elvek alapján építed fel a következő évi Újpestet? Az elmúlt szezonok eredményei, vagyis eredménytelenségei miatt valószínűleg nem mi vagyunk a legcsábítóbb klub. Mennyire nehéz jó játékosokat hozni a Megyeri útra?

Egy jó egyensúlyra törekszem. Mire megkaptam a munkát, már a magyarok többségével egyezkedett a klub, sőt, a legtöbbeknek már el is dőlt a sorsuk. Az a magyar mag, akik viszont maradtak, azt gondolom, hogy nagyon jó alapot fognak adni. Melléjük konkrét feladatokra, szerepkörökre választok légiósokat. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos számomra a csapategység. Olyan játékosok jöhetnek csak szóba, akik az öltözői hangulatnak jót fognak tenni. A legfontosabb a csapategység, ha bárki magát a csapat elé helyezi, elveszíti a bizalmamat. Mindig van egy lista, ami fontossági sorrend alapján készül, hogy kiket szeretnék leigazolni. Jelenleg jól állunk, ha mindenki elfogadja az ajánlatot, akkor azokat a srácokat láthatjuk majd UTE mezben, akik a listánk elején voltak. Jó egyensúlyunk lesz szerintem ügyességben, gyorsaságban, keménységben, méretben. Szerintem ebben a ligában fontos, hogy meglegyen a csapatban ez az egyensúly. Vannak játékosok, akik az alapszakaszban hozzák a saját szintjüket, viszont a rájátszásban meg tudnak újulni és eldöntenek meccseket. Ők kellenek nekem. Az igaz, hogy nem könnyíti meg az igazolásokat a korábbi sikertelenség. Ugyanakkor olyan játékosokat keresek, akik motiváltak, akik szeretnének részesei lenni egy folyamatnak. Ez egy nagy múlttal rendelkező egyesület, szeretném, ha újra ragyogna az újpesti jégkorong, és ott lehetnénk a legjobbak között. Ez óriási motiváció nekem, és olyan játékosokra van szükségem, akiket szintén ez hajtja. 

Engedd meg, hogy a hokin kívüli Jason Morgant is kicsit jobban megismerjük, mesélj magadról pár gondolatot.

Alapvetően türelmes ember vagyok, aki keményen dolgozik. Az egész karrieremet az edzősködésnek áldoztam. A felkészülésnek nagy híve vagyok, úgy gondolom szinte minden akkor dől el. Amikor nem a jégpályán vagyok, akkor igyekszem a családommal minőségi időt tölteni. Ez egyensúlyt teremt a sokszor hektikus munkarendben. Szeretünk új helyeket, új városokat látogatni. Van két kutyánk, velük is sokat vagyunk. Fontos nekünk, hogy ahol élünk, az adott hely kultúráját, ételeit megismerjük. Amikor fiatalabb voltam és még bírtam fizikálisan, addig imádtam golfozni. A váll és csukló műtétek után aztán ezt a hobbimat a horgászatra cseréltem. Alapvetően a természetben szeretek lenni, akár egy túra a kutyákkal mindig feltölt.

Szeretnél a szurkolóink felé is szólni pár szót?

Vendégként mindig nehéz volt ezen a pályán játszani, hangos, jó hangulatú pálya a fontos meccseken. Remek szurkolóink vannak, remélem rá tudnak tenni egy újabb lapáttal, amikor a csapatnak szüksége lesz rá, és akkor is, amikor jól megy a szekér. Tudom, hogy a szurkolóinkat nem kell noszogatni, mert mind nagyon lelkesek, arra kérem őket, hogy a hazai pályánk legyen olyan, ahova nagyon rossz lesz ellenfélként érkezni. Az új játékosaink között is lesznek igazán kemény srácok, ha emellé társul a lelátóról is egy kemény hangulat, akkor a Megyeri úton nagyon nehéz dolga lesz a vendégeknek.

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2022.12.28. UTE - FTC című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41