Dátum: 2024 április 29. (hétfő) | Péter

hírek

MEGHITT KÉSZÜLŐDÉS A GYERGYÓ ELLEN

Felnőtt 2023-12-27

A FEHA19 elleni múlt pénteki győzelem óta némi karácsonyi pihenő is jutott a csapatnak, amit játékosaink családi körben töltöttek, de kedden már edzést vezetett a fiúknak Markus Juurikkala. Az Újpest ugyan nem készül revansra, de a Gyergyó elleni újabb fellépés így is pikáns lehet, mert a vendégcsapat rendkívül sportszerűtlenül játszott a Megyeri úton novemberben egymás ellen vívott meccsen, amelyen több játékosunknak súlyos sérülést okoztak, és azóta a két együttes még nem találkozott.

 

Drámai, emlékezetes csatát vívott egymással - szinte napra pontosan - öt héttel ezelőtt az UTE és a GYHK. A mérkőzést a mieink nyerték 4:2-re, de a meccsnek elsősorban nem ezért vannak máig ható következményei. 

 

Az akkori meccs 47 másodpercében egy ártatlan ütközés után a Gyergyó holland hátvédje, Mike Dalhuisen önmagából kivetkőve, szinte mindenféle előzmény nélkül, nemes egyszerűséggel kiütötte amerikai támadónkat, Sam Coattát, aki annyira nem számított az alattomos támadásra, hogy egyáltalán nem védekezett. A dolog előzménye az lehetett, hogy az Újpest októberi erdélyi túráján Coatta brillírozott, mindhárom ottani meccsen betalált, meg is választották utána a hét legjobb játékosának a Ligában....

 

A konkrét szituációban Sam védtelenül, verekedést nem keresve szenvedte el az ellenfele puszta ököllel, fejre irányuló ütését. Az ütés kövekeztében játékosunknak eltört az arccsontja, valamint a bal szemürege és az orra is több helyen, néhány napra még a szeme világa is veszélyben volt. A csatárt az esett után megműtötték, szerencsére jobban van, de ebben a szezonban már biztos nem játszhat, míg a horrorisztikus sérülést okozó Dalhuisen ezért mindössze négy meccses eltiltást kapott, amit másfél hét alatt le is töltött.

 

Ráadásul nem ez volt a gyergyóiak által elkövetett egyetlen súlyos szabálytalanság azon a meccsen. A mérkőzés 40. percében a GYHK játékosa, Devin Di Diomete hátulról ütközte le válogatott hátvédünket, Szabó Dánielt. A megmozdulás aljas módon, nem a korong megjátszása érdekében történt, játékosunk az ütközös után fejét nagy erővel a palánknak ütötte, emlékezetkieséssel járó agyrázkódással került kórházba, és a sérüléséből azóta sem tudott felgyógyulni. A Gyergyói játékos ezért mindössze két meccses eltiltást kapott.

 

A mérkőzés után nagy felháborodást keltett, hogy egy ilyen súlyos sérülések szándékos okozása után a sportszerűtlenül és durván játszó, sokszor visszaeső játékosok megmozdulásait nem szankcionálják eléggé a szabályok. Az üggyel azóta foglalkozott a jégkorongszövetség és az Erste Liga vezetősége is. Az igéretek szerint az ennyire kirívó szabálytalanságokat a Fegyelmi Bizottság a jövőben jóval keményebben bünteti majd.

 

A Gyergyó elleni aktuális mérkőzés persze nemcsak az előző meccsen történtek miatt lesz izgalmas. A két csapat eddig nagyon hasonló szezont produkál, a táblázaton jelenleg 38 ponttal harmadik az Újpest, és ugyanennyi ponttal negyedik az Erste Ligában talán legtöbb pénzből gazdálkodó, méregdrága légiósokkal felálló székelyföldi piros-fehér alakulat. A GYHK egyébként egy Brassó elleni hosszabbításban elszenvedett vereséggel hangolt a szerdai Megyeri úti rangadóra, a mieink pedig pénteken egy küzdelmes meccsen győzték le 2:1-re rendes játékidőben a FEHA19-et. 

 

A december 27-én, szerdán 18 órakor kezdődő meccsre jegyeket a helyszínen a pénztárban, vagy online az Eventim felületén lehet vásárolni. Csapatunknak ilyen előzmények után nagy szüksége lesz a buzdításra, így bízunk abban, hogy az erdélyi alakulatot a hazai szurkolók által teremtett parázs hangulatban fogadhatjuk.

 

Az UTE-GYHK meccset az Erste Liga TV közvetíti élőben. 

 

#hajrálilák

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2024.03.12. UTE - Gyergyó című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41