Dátum: 2024 május 2. (csütörtök) | Zsigmond

hírek

SZERENCSÉVEL NYERT AZ FTC

Felnőtt 2023-12-01

Egy 58. percben szerzett góllal győzött a Ferencváros az Újpest ellen 2:1-re. A végig kiélezett, rendkívül izgalmas összecsapáson a lilák lőttek többet kapura, hajszálon múlt a pontszerzés a Tüskecsarnokban.

 

A mieinknek nem volt elég az elmúlt hetek sérüléshulláma, Kiss Dániel, Sam Coatta, Szabó Dániel és Kovács Alex kiesése, Markus Juurikkala ezúttal a csapatkapitányt, Benk Andrást sem tudta nevezni a derbire betegség miatt, így egy igen tartalékos felállásban játszottunk az örök rivális Ferencváros otthonában. 

 

Ennek ellenére az Újpest kezdett jobban, az első komoly lehetőség Laskawy Ferenc előtt adódott, aki a kilencedik percben saját kipattanójából a kapuvasat találta el. 

 

Négy perccel később az FTC legponterősebb, a liga második legeredményesebb játékosa, Adam Brady vezetéshez juttatta a zöld-fehéreket. A kanadai előbb korongot szerzett az újpesti védekezőharmadban, majd lövése átcsorgott kapusunkon, Rajna Miklóson. (1:0)

 

A 16. percben emberelőnybe került csapatunk, de nem szereztünk gólt, viszont az FTC kiegészülése után, öt az öt ellen betaláltunk, Nyquist zúdította a korongot kapura, amibe még beleért Taavi Tiala is, így a legponterősebb hazai támadó után a legeredményesebb újpesti neve mellé is került egy gól. (1:1)

 

És a szünet előtt kicsivel Kyle Just már a vezetést is megszerezhette volna a mieinknek, de ziccerét a hazaiak kapusa, Arany Gergely kifogta.

 

A fordulás után a FTC magasabb sebességre kapcsolt, de tempóban gyorsan felzárkóztak hozzájuk a lilák is. A kapusok percei következtek, elöbb Rajna vezetésével húzott ki egy olyan emberhátrányt a védelmünk, ahol a kapu folyamatosan veszélybe forgott, majd a túloldalon Aranytól láthattunk egy nagy védés. A játékrész végén fordult a kocka, az UTE került emberelőnybe, sőt 22 másodpercig öt a három ellen rohamozhattunk, majd másfél percen át folyamatosan lőttük a bravúrosan védő Arany kapuját, de a második harmadban így sem született gól.

 

Sokáig a harmadikban sem, pedig mindkét csapat igen magas színvonalon játszott. A 47. percben az FTC Karmeniemi révén előbb kapuvasat lőtt, majd szintén miatta emberhátrányba került, de nem sikerült betalálnunk. Szerencsére nemcsak Arany, hanem Rajna is végig bravúrosan védett, így a kapusok egészen az 58. percig meccsben tartották csapataikat. Két és fél perccel a vége előtt három a kettőben léphetett ki a Ferencváros, a támadást megint Brady fejezte be, aki éles szögből lőtte el a korongot Rajna mellett. (2:1)

 

Ma is kiválóan teljesítő kapusát ezek után az utolsó két percre levitte az Újpest, és egészen a mérkőzés végéig veszélyes támadásokat is vezettünk, de Arany és a hazai védelem kibírta a nyomást a záró dudaszóig. Egy rendkívül magas színvonalú, végig kiélezett csatát hozó derbin így hajszállal nyert az FTC, ezzel 2023-ban is elhódította a Vígh Balázs Vándorkupát. 

 

Érdekesség, hogy hiába hiányzik az UTE keretéből minimum öt kulcsjátékos, ez a hazai csapat vezetőedzője, Fodor Szabolcs szerint nemhogy hátrány, hanem egyenest előny volt a vendégcsapatnak az idei második derbin.

 

Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője:

 

"Az Újpest az elmúlt két hétben kevesebbet játszott, így pihentebbek voltak, ráadásul sok a fiatal a keretükben, akik hoztak plusz lendületet, így ebbe a derbibe jobban álltak bele, mint a hazaiba. Talán az első harmad volt nekünk a legnehezebb, utána a srácok egy picit kimozogták a savat, de látszódott, hogy végig fogukat összeszorítva próbálkoznak, mégsem volt meg az a lendület, ami szokott lenni. De ezért is szép ez a győzelem, mert fáradtak voltunk, de viszont óriási szívvel és a fantasztikus közönség segítségével, csúszva-mászva megnyertük ezt a meccset."

 

Markus Juurikkala, az UTE vezetőedzője

 

"Gratulálok az FTC-nek! Egy góllal lőttek többet, mint mi, szóval értelemszerűen csalódottak vagyunk az eredményt látva, de örülünk annak, ahogy játszottunk, volt több pozitívum a mai napon, amit tovább tudunk vinni a következő meccsre. Sok fiatal játékosunk volt ma, akik rengeteg jégidőt kaptak. A fiúk jól teljesítettek, szóval büszke vagyok rájuk és örülök nekik. Szoros meccs vívtunk, és ezúttal nem nekünk volt szerencsénk."

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2023.01.05. UTE - FTC című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41