Dátum: 2024 április 29. (hétfő) | Péter

hírek

ÚJRA A HÉT JÁTÉKOSA LETT: RAJNA MIKLÓS

Felnőtt 2024-01-09

Kiváló kapusunk lett az előző játékhét legjobbja az Erste Ligában, az elismerés alapja az a két mérkőzés, amelyeken nem kapott gólt. Rajna Miklós az elismerés kapcsán elmondta, hogy a csapat jó formában van, és a csütörtökön kezdődő erdélyi túrán minden meccset meg akar nyerni az UTE.

Ismét formában az UTE. - írta az ersteliga.hu. A bajnokságot nagyszerűen kezdő IV. kerületiek a megtorpanás után újra győzelmekkel jelentkeztek. A legutóbbi játékhéten mindhárom meccsét hozta a csapat, és ez a hármas sorozat a Csíkszereda egyhuzamban aratott öt sikere mellett a második leghosszabb széria jelenleg a ligában.

Előbb a DVTK-t verték a lilák 5-0-ra, majd a FEHA otthonában sikerült begyűjteni a három pontot egy 1-0-s sikerrel, hogy aztán a tabellamásodik BJAHC-t múlják felül 4-2-re.

Rajna Miklós jelenleg a kapusok statisztikájának rangsorában Arany Gergely mögött a második, 27 mérkőzésen produkált 94,26%-os mérlegével.

„Jól kezdtük a szezont, de aztán egy elég nagy hullámvölgybe kerültünk, mentálisan is, ebben közrejátszottak a sérülések is, valamint a sérült játékosok hiánya. Szerettük volna a naptéri évet jól kezdeni, és látszott ezen a három meccsen, hogy a már visszatérő játékosok is egyre jobban belelendülnek” – fogalmazott Rajna Miklós, amikor helyzetjelentésre kértük.

De vajon neki is vissza kellett térni a helyes útra?

„Nem feltétlenül, mert sokszor érzem azt, akár a videók alapján is, hogy nem hibázok nagyot, jól is érzem magam a kapuban, mégis sok gólt kapok. Ilyen volt például a dunaújvárosi bajnokink, ahol tényleg frissnek éreztem magam. Máskor meg épp az ellenkezője történik: nem érzi magát frissnek az ember, nem is annyira dinamikus, de valahogy mégsem tudnak neki betalálni.”

Mindenesetre az UTE kapusa azt mondja, nem volt nagy kétségbeesés a hullámvölgy ideje alatt a csapatban.

„Természetesen beszéltünk a helyzetünkről és arról, hogyan lehetne javulni, mindenki tette a dolgát. Nem is az eredmények miatt aggódtunk, hiszen az nem mindig egyenesen arányos a mutatott játékkal. Olyan ez, mint a görbe, ami a teljesítményt és az eredményeket mutatja. Ha egy csapat bekerül egy győzelmi sorozatba, lehet, hogy a széria utolsó meccsein már nem is igazán játszik jól, ami árnyalja a képet. Aztán szép lassan az eredmények követik a teljesítményt, eljön a hullámvölgy, és mindez fordítva is igaz. A Gyergyó és a Brassó ellen már sokkal jobban játszottunk, de akkor még nem ért ez pontot, pontokat, a héten viszont már követték az eredmények a teljesítményünket, ami egyértelműen feljavult. Hozzá kell tenni, hogy a bajnokság során nagyon kevés olyan meccs volt, amin a teljes keretünkkel ki tudtunk volna állni, a sérüléshullám közepén pedig a fiatalokra számítottunk, és ez idő alatt elvitte a fókuszt az, hogy őket segítsük, őket hozzuk fel egy olyan szintre, hogy velük is legyen reális esélyünk a győzelemre. És volt is olyan meccs, amit velük nyertünk meg. Remélem, pozitív élményként élték meg, hogy nagyobb szerepet kaptak ebben az időszakban” – fogalmazott Rajna Miklós, aki nem tudott különbséget tenni a legutóbbi két, shutouttal végződő meccs között.

„Nem szoktam súlyozni, a DVTK elleni hazai bajnokink is nehéz volt az eredmény ellenére, az első tíz percben beszorítottak minket, jó játékerőt képvisel a Miskolc. Idegenben 1-0-ra nyerni szintén jó érzés, de picit sem voltam bánatos, amikor gólt vagy gólokat kaptam, de a csapat győzni tudott. A shutout csak egy extra a mindennapokban.”

Rajna Miklós szerint mindenki ellen rangadót játszik egy Erste Liga-csapat, a bajnokság ugyanis nagyon szoros és kiegyensúlyozott.

„Folyamatosan jó csapatok ellen játszunk, mindenkinek erős a kerete, ráadásul folyamatosan érkeznek új légiósok is, a pillanatnyi forma és a meccsek ritmusa dönt. Persze fura, hogy sokszor hetekig nem játszunk, majd öt nap alatt három mérkőzést – éppen ezért fontos, ki mennyire tud friss lenni az adott pillanatban. Már nagyon kevés meccs van hátra az alapszakaszból, a középszakaszban pedig még inkább élesíteni kell, hiszen a playoff nem úgy működik, hogy hirtelen bekapcsoljuk magunkon a gombot, és más sebességre váltunk.”

Kíváncsiak voltunk, az UTE rutinos kapusa mit gondol a csapat finn vezetőedzőjéről, aki az elmúlt évek kispadon tapasztalt állandóságát törte meg érkezésével.  

„Az, hogy edzők jönnek-mennek, része a jégkorongnak, nagyon sok edzővel dolgoztam már pályafutásom során. Markus velem kevesebbet foglalkozik, én Hajek Márkkal dolgozom leginkább együtt, de látom rajta, hogy egy pozitív személyiség, nem szeret a negatív dolgokkal foglalkozni. Ezzel együtt tud mérges is lenni ránk, ha nem tesszük oda magunkat maximálisan. Nagyon fontosnak tartja, hogy a csapaton belül jó legyen a hangulat.”

Az UTE erdélyi túrára készül az új játékhéten.

„Nem úgy megyünk oda, hogy a három meccsből valamelyiket jó lenne megnyerni, mindegyiket szeretnénk. A tabellán nagy előnyre tud szert tenni, aki jól zár egy erdélyi túrát, ez egy értékmérő, amivel meg tudjuk különböztetni magunkat a többi csapattól. Reméljük, velünk tudnak tartani azok, akiknek kisebb sérülése, betegsége van. Minden meccs más, rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk megragadni a lehetőséget. Mindig jók ezek a túrák, csapatösszekovácsoló erejük is van.”

A lila-fehérek az erdélyi kirándulás után nem sokkal (január 17-én) a Ferencváros ellen játszanak kupameccset, aminek már a négyes döntőbe jutás lesz a tétje – az első meccset 5-4-re nyerte az FTC a tartalékos Újpest ellen.

„Ez egy 120 perces meccs, a végén kell megnyerni. A DEAC a mi csarnokunkban nyert az előző körben, de meg tudtuk fordítani a párharcot. Egygólos hátrányban vagyunk a Ferencváros ellen, fontos lenne az erdélyi túrát a kupameccs miatt is jól zárni, nem mindegy, milyen szájízzel vágunk majd bele a derbibe. Tavaly sikerült őket kiverni a kupából, most is ez a terv” – mondta Rajna Miklós.

#hajrálilák

Erste Liga tabella

Teljes tabella

Képek

2022.12.30. UTE - FEHA19 című gallériából ízelítő

Videók

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41