Dátum: 2024 június 20. (csütörtök) | Rafael

hírek

Négy új csapattal indul a szezon az Erste Ligában

Felnőtt 2018-09-06

További képek a galériában...

Az Erste Liga szeptember 9-én, vasárnap rajtoló új idénye komoly változásokat hoz, hiszen a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék a szlovák Extraligában szerepelnek, ám helyükre négy új klub érkezett. Ez azt jelenti, hogy összesen 11 csapat vetélkedik majd a várhatóan minden korábbinál kiegyensúlyozottabb bajnokságban.

Szőke Álmos ligaelnök a nívós csaták mellett arra számít, hogy a DEAC, a Schiller-Vasas HC, a Hokiklub Budapest és a Gyergyói HK új színt hoz az Erste Liga küzdelmeibe. A liga elnöke az évadnyitó budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt hónapokban rengeteg fejlesztés történt a csarnokokban, a nézői kiszolgálás terén, annak érdekében, hogy a jégkorong igazi családi szórakozás legyen. Szőke Álmos hangsúlyozta azt is, hogy a most induló idényben a korábbinál sokkal több fiatal jut bizonyítási lehetőséghez, ami az egész sportágnak hasznos lehet.

Az Erste Bank három új díjat és egy ösztöndíjat alapít a jégkorongsport további fejlődésének elősegítése érdekében – jelentette be Szabados Richárd, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese, az Erste Liga alelnöke. Az Erste Liga „Higgy magadban” ösztöndíjat elnyerő legjobb egyetemista játékos egy éven át vehet részt a pénzintézet hivatalos gyakornoki programjában az általa választott területen. Az Erste Liga „Higgy magadban” felfedezettje díjat a legnagyobb fejlődést mutató, nehéz körülmények közül feltört játékos kaphatja meg, a Gentleman Award a leginkább úriemberhez méltón jégkorongozó játékosé lesz, a Szurkolói Díj pedig annak a drukkernek jár, aki legaktívabban tartja össze és motiválja a szurkolói közösséget.

Szabados Richárd szerint ugyan a bank számára már az első évben is kézzelfogható eredményeket hozott a szponzoráció, ám számukra még fontosabb a sportág szisztematikus fejlesztése. Az Erste Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a pénzintézet hosszú távra tervez a jégkorongban, és úgy látja, a szponzorként nyújtott stabil háttér társadalmi hasznot hajt. „Egy sportág népszerűségének növekedése a sportolók számának bővülésével és a sportolás, a mozgásgazdag életforma terjedésével jár” – emelte ki. A bajnokság vasárnap kezdődik, a csapatok pedig már alig várják a rajtot – derült ki az elhangzottakból.

A Csíkszereda részéről Csató Imre elmondta, hogy megpróbálják megnyerni a ligát, de több hasonló erősségű együttes van a mezőnyben, így nem lesz könnyű dolguk, a sikerhez pedig több tényező, köztük szerencse is kell. Hozzátette, még egy légióssal tárgyalásban állnak, így tovább erősödhet a gárda.

A Dunaújvárosi Acélbikák ügyvezetője, id. Azari Zsolt szerint az idei bajnokság sok meglepetést tartogat. A klubnál a cseh után finn vonalra váltottak, az edző és légiósok is az északi országból érkezett. „Sok fiatal alkotja a keretet, emiatt is izgalmas lesz a szezon, és bízom abban, hogy kiderül, mennyire jó nevelőegyesület vagyunk, és a fiatalok meghatározó emberré válnak az idény végére” – tette hozzá.

Az UTE szakosztályvezetője, Dömötör Róbert elmondta, a két távozó csapat után mindenki előtt felcsillant a remény, hogy bajnok lehet idén. A négy erős sorral rendelkező lila-fehérek egy lépcsővel feljebb vágynak, és megcélozzák a döntőt.

A Ferencváros részéről Hudák Gábor szakmai igazgató közölte, hogy a négy közé kerülés a cél, ott pedig már bármi megtörténhet, bár a bajnoki címről még korai beszélni, hiszen egy fiatal vezetőedzővel vágnak neki az erős ligának. A zöld-fehérek játékosa, a súlyos betegségből felépülő Hardi Richárd elmondta, hogy nagyon várja az első meccset, és jó csapat állt össze, az összhang és a hangulat is remek.

A Fehérvári Titánok új vezetőedzője, Kiss Dávid arról beszélt, hogy a tavalyi keretből azokat tartották meg, akikben komoly fantáziát láttak, őket egészítették ki a tehetséges fiatalokkal és olyan légiósokkal, akik példamutatásukkal és eddigi eredmények alapján jó irányba tudják terelni a csapatot. Az elsődleges cél a fiatalok szerepeltetése és fejlesztése továbbra is, ez akkor valósulhat meg, ha magasra teszik a mércét, és reméli, mindenkinek egyenrangú ellenfelei lesznek.

A fiatalok fejlesztése a cél a Vienna Capitalsnál is. A finn edző, Santeri Heiskanen elmondta: reméli, hogy jobbak lesznek, mint tavaly, hiszen több légióst is igazoltak. A fiatal csapatban sok a tehetség, és bízik abban, hogy meglepetést okozhatnak.

Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője közölte: az egyetem számára fontos, hogy vonzó legyen a hallgatók számára, a sport pedig közönségteremtő erővel is bír, ezért az új szakosztály üde színfolt lehet Debrecenben. A csapatban az utánpótlásból érkező fiatalok mellett több olyan játékos is van, akik korábban már szerepeltek Debrecenben, és kivívták a közönség támogatását, valamint olyanok is érkeztek, akik máshol eddig nem kaptak megfelelő jégidőt, de tehetségük alapján többre hivatottak. Ebből az elegyből sikeres csapat állhat össze – tette hozzá.

A Schiller-Vasas szakosztály-igazgatója, Szuper Levente azt mondta, hogy a klubnál egy hosszú távú koncepció elején járnak, amiben a magyar fiatalok kapják a fő fókuszt. A válogatott szereplést azzal tudjuk segíteni, hogy a fiatalokat bedobjuk a mélyvízbe – tette hozzá.

Balázs Attila, a Gyergyói HK elnöke elmondta, hogy a régi keretből kevesen maradtak, ezért olyanok légiósokat igazoltak, akik a színvonalat emelik, és megadják azt a szintet, amit a közönség elvár.

„Nem akarunk a mezőny végén végezni, ezért erősítettünk. Komolyabb üzleti kör állt a klub mögé. Bízunk abban, hogy a rájátszásba jutunk. A fő cél, hogy a helyi fiatalok a KHL-esek mellett fejlődjenek, tanuljanak és példaképeket kapjanak” – tette hozzá.

Dusan Kapusta, az újonc HK Budapest vezetőedzője is azt mondta, hogy a fiataloknak kívánnak sok lehetőséget adni, mellettük pedig tapasztalt magyarok is vannak a keretben. A csapat készen áll, nem keresnek új légióst.

A sajtótájékoztatón bemutatták a csapatok mezeit és az Erste Liga győztesének járó új kupát is.

Az Erste Liga 2018-2019-es szezonjának résztvevő csapatai:

ASC Corona Brasov 2010
DEAC
Dunaújvárosi Acélbikák
EV. Vienna Capitals
Fehérvári Titánok
Ferencvárosi TC
Hokiklub Budapest
Gyergyói HK
SC Csíkszereda
UTE
Schiller-Vasas HC

(forrás: ersteliga.hu)

Az UTE jégkorongcsapatát a Szerencsjáték Zrt. támogatja!

Erste Liga tabella

Teljes tabella

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41